Kuchnia polska a regiony – czyli najpopularniejsze dania regionalne

Kuchnia polska a regiony – czyli najpopularniejsze dania regionalne

Kuchnia polska jest bardzo różnorodna i praktycznie w każdym regionie kraju można znaleźć wyjątkowe dania, które są charakterystyczne tylko dla tego jednego miejsca. Dużą rolę w kształtowaniu naszej kuchni miały państwa takie jak Rosja oraz Niemcy. Nie oznacza to jednak, że nie mamy własnych dań – jest ich naprawdę sporo, a każdy region Polski charakteryzuje się nieco innymi smakami.

Kuchnia Pomorza i Kujaw

Kuchnia Pomorza słynie przede wszystkim z ryb, ponieważ od zawsze jest ich tam pod dostatkiem. Bardzo często je się tam szczególnie śledzie i flądry. Ryby można przyrządzać na wiele sposobów, zarówno gotowane na parze, smażone na patelni czy pieczone w piekarniku będą smakować wyśmienicie. Charakterystyczną dla Pomorza zupą jest żurek i zupa z żółtej brukwi. Ulubiony deser to ciastko drożdżowe, które w zależności od miasta ma swoją własną nazwę – sznek, słodka bułka lub po prostu drożdżówka. W kuchni Kujawskiej królują kasze, kiszona kapusta i flaki.

Kuchnia Wielkopolski

Bardzo charakterystyczne dla tego rejonu są dania z ziemniaków, które są tam też nazywane pyrami. Będąc w tej okolicy, koniecznie musisz spróbować placków ziemniaczanych, szarych klusek, pyz czy też kopytek. Dodatek do takiego dania może stanowić śmietana, twaróg lub szpyrki z boczku. Prócz tego warto skosztować galarety z mięsem i warzywami.

Kuchnia śląska

Kuchnia śląska jest uważana za jedną z najbardziej kalorycznych w całej Polsce. Wpływ na to może mieć fakt, że jest to zagłębie górników którzy, aby mieć siłę do pracy, muszą dobrze zjeść. Kuchnia śląska ma wiele wspólnego z kuchnią niemiecką i czeską. Charakterystyczne dla tego regionu potrawy to żur śląski, kluski śląskie, krupniole, modra kapusta, sosy na śmietanie i dania z dziczyzny i królika. Ślązacy chętnie jedzą też rosół oraz grochówkę. Niektóre z tych dań oraz inne tradycyjne potrawy z regionów Polski serwuje restauracja Kraków.

Kuchnia Podlasia

Na kuchnię Podlasia bardzo duży wpływ ma Litwa oraz region wiejski. Tutaj podobnie jak w Wielkopolsce królują ziemniaki, jednak tym razem prym wiedzie babka i kiszka ziemniaczana. Stąd pochodzi też doskonale znany przez Polaków sękacz. W tym rejonie można też spróbować pysznych i aromatycznych wędlin, które robione są z mięsa hodowanego w przydomowych gospodarstwach. Wiele osób samodzielnie wędzi szynki oraz przygotowuje kiełbasy. Takie przysmaki można ma też restauracja Kraków, do której warto wpaść podczas wizyty w tym mieście.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.